Villa Loggio

Wie zijn wij?

Het landgoed Villa Loggio ligt in de provincie Toscane in centraal Italië. Villa Loggio bestaat uit het hoofdgebouw Villa Loggio en de boerderijen Podere Loggio en Castellare die bijna 100 hectare beslaan van een land waarvan een groot deel is gecultiveerd ten behoeve van wijnbouw. Het landgoed dat eerder toebehoorde aan de adellijke familie Venuti uit Cortona en uit de 17e eeuw stamt, werd in 2000 in ere hersteld als wijngoed.

Filosofie

Villa Loggio wil topwijnen van wereldklasse produceren en wil daarom geen concessie doen aangaande de kwaliteit van de productietechnieken, zowel tijdens de groei als tijdens de oenologische opvoeding in de wijnkelder. De nieuwste technologieën worden gebruikt naast het vakmanschap uit de Toscaanse traditie van het wijnmaken, uiteraard in combinatie met het zeer goede terroir van de wijngaard, de beplanting en geschikte technische strategieën. Dat alles met maar één doel: het creëren van nieuwe internationale wijnen van uitzonderlijke “Super Tuscans” kwaliteit.

Het landgoed, het klimaat en de terroirs

Toscane staat al bekend om zijn geschiktheid voor druiventeelt, maar de wijngaarden van Villa Loggio liggen optimaal op 43°11′ noorderbreedte en 11°54′ oosterlengte op een hoogte tussen 280 en 320 meter boven zeeniveau. De velden vangen het zonlicht van de vroege ochtend tot de late avond, de zomernachten zijn fris, en een milde en gezonde bries streelt de wijngaarden en creëert daarmee een zeer geschikt oenologisch klimaat. Villa Loggio’s terroir is uitstekend. De heuvelterroirs zijn vooral geschikt voor de productie van rode wijnen, de vlakkere terroirs voor aangename witte wijnen met een grote structuur.

De wijngaarden

De wijngaard bestaat uit circa 50 velden. Bij de keuze van de druivensoorten is rekening gehouden met de grondstructuur, de ligging ten opzichte van de zon en de windrichting. Meer dan tweederde van de ruim 60 hectaren werd gereserveerd voor de blauwe druiven: Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Alicante Bouchet, Pinot Noir, Cabernet Franc en Sangiovese. Bij de witte druiven werd gekozen voor: Chardonnay, Trebbiano, Viognier, Vermentino, Sauvignon Blanc en Gewürztraminer.

Ook werd gekozen voor een hoge beplantingsdichtheid van bijna 9.000 wijnstokken per hectare. Het ruimtegebrek dwingt de stok snel diep te wortelen met alle voordelen van dien.

De productie wordt via de zogenaamde groene oogst bij de rode stokken beperkt tot circa 750 gram per stok en bij de witte tot ongeveer 1.100 gram per stok. Dat levert druiven van zeer hoge kwaliteit op.

De wijngaarden van Villa Loggio beschikken bovendien allemaal over een door eigen bronnen gevoede druppelirrigatie zodat tijdens de groeiperiode nimmer watergebrek is en de kwaliteit van de wijn optimaal wordt beïnvloed.

Leave a Reply